המדריך לגריל גז – מה חשוב לדעת ואיך לבחור?

החלטתם לשדרג את חוויית הברביקיו שלכם אחת ולתמיד – מנגל פחמים OUT, גריל גז IN. מזל טוב. אבל האם עצרתם רגע לבחון מה חשוב לדעת מראש, איזה שאלות כדאי לשאול את המוכר כדי שיפנה אתכם לגריל שיתאים לכם? או מה בכלל היתרונות של צליית בשר בגריל גז על פני פחמים, ואיך שומרים עליו לאורך זמן? כל זאת ועוד במדריך הבא.

 

למה גז?

אם כבר חשבתם להשתדרג לגריל גז, כנראה שיצא לכם להתנסות בו ולהבין כמה מהיתרונות שלו על פני שיטת הפחם. וגם אם לא לגמרי, אז בשביל זה אנחנו כאן

גריל גז גורם לפיזור אחיד של החום; בעזרת המשולשים המגינים על המבערים בגוף המנגל, קל יותר לשמור על החום ולווסת אותו ברמה שתתאים לבשר שאנחנו צולים

♦ צלייה ללא טעמי לוואי- הפחם בגריל הפחם הוא חומר בערה שכאשר הוא נשרף, מרגישים זאת בטעמו של הבשר, ואילו בגריל הגז זה לא קורה. בנוסף, בגריל גז, השומן שמטפטף מהבשר נשרף ונותן את הטעם המיוחד של ה"על האש" בלי שום טעם לוואי חיצוני.

♦ פשטות הניקיון- בגריל גז מותקנת מערכת ניקוז, המנקזת את כל השומן המטפטף במהלך הצלייה ישירות אל כלי שמיועד לכך, מה שהופך את הניקיון לקליל ויעיל.

♦ חיסכון בזמן- אחד היתרונות הגדולים של גריל הגז הוא שלא צריך לחכות שהפחם יתפוס את האש. לאנשים רבים זה נראה כיתרון משמעותי על פני השימוש בגריל פחמים. זה נוח, חסכוני בזמן ונורא פשוט – חוזרים הביתה ותוך כמה דקות בודדות אפשר להניח את הבשר על הרשת.

♦ חומר הגלם- השימוש בפחמים הוא מוגבל משום שהם אוזלים לאחר שימוש מסוים – לעומת צריכת הגז הנמוכה יחסית במהלך הצלייה בגריל גז, המאפשרת לו להספיק לעשרות שימושים.

 

5 דברים שחשוב לבדוק לפני ואחרי הקנייה:

 

צרכים + תקציב

בבואכם לקנות גריל גז מתאים, יש כמה דברים שכדאי להגדיר מראש:
לאן הוא מיועד? האם למרפסת? לחצר גדולה או גינה קטנה? או האם בכלל תרצו לנייד אותו רוב הזמן?

מספר אנשים, אופן ותדירות הצלייה- יש הבדל בין אם אתם זוג צעיר שממנגל לעתים רחוקות, או משפחה של 5 נפשות שממנגלים כל שני וחמישי לארוחת ערב. זה ישפיע על מס' המבערים וגודל משטח הצלייה שתצטרכו, עליהם נפרט בהמשך.

תקציב- בגלל המגוון שיש בשוק, כדאי להבין כמה אנחנו רוצים לשלם על התענוג. טווח המחירים העיקרי של גרילים נע בין כ-1,500 ₪ ל-7,000 ₪. 

 

יצרן ואחריות

כשבאים לקנות גריל גז חשוב לשים לב מי היצרן ומה מידת האחריות הניתנת. בדרך כלל, ככל שהאחריות ארוכה יותר, סביר להניח שמדובר בגריל איכותי בעל עמידות גבוהה. למשל חברה שמספקת 5 שנות אחריות גם לגוף הגריל וגם למבערים, מגדילה את הסיכוי שהמוצר יהיה איכותי יותר לאורך זמן. עם זאת, קיימים בשוק גם גרילים זולים יותר עם אחריות לשנה, שמחזיקים מעמד לתקופה מספקת של שנתיים-שלוש. 

מה שכן, חשוב לדעת שגריל גז הוא מוצר שצריך להחזיק מעמד בתנאי מזג אוויר משתנים – במעבר בין חום לקור, בין גשם לשמש. לכן סביר להניח שבמרוצת הזמן תזדקקו לחלקי חילוף, ויצרן טוב ייתן אחריות נרחבת לכל מרכיבי הגריל ולא יבצע החרגות. לכן וודאו שאתם קונים מחברה מוכרת או ממשווק בעל מוניטין שמחזיק חלקים כאלו ומעניק עליהם אחריות מספיקה.

 

מבנה הגריל

הגריל גז בנוי כיחידה שלמה המורכבת מחומרים שונים – פח, עץ, אלומיניום, נירוסטה או שילוב שלהם. מאחר שמדובר בהשקעה לא קטנה, ולטווח ארוך בדרך כלל, מומלץ לבחור גריל עמיד ככל שתוכלו להרשות לעצמכם. זכרו שהגריל שלכם חשוף למזג אוויר משתנה ולכן חשוב שיהיה מחומרים חזקים ועמידים. מבין כל החומרים שמהם מורכב הגריל, מעטפת מנירוסטה תבטיח לכם גריל גז בעל אורך חיים ממושך למדי. גריל מנירוסטה יקר יותר, אבל משתלם לאורך זמן.

כעת בואו נדבר על שני חלקים עיקריים המשפיעים על איכות הצלייה: המבערים ורשת הצלייה:

מבערים
המבער זה הלב הפועם של הגריל, ולב כלב – הוא משפיע על הגריל כולו. כמה דברים שחשוב לבדוק:

כמה מבערים אתם באמת צריכים? 
הדבר העיקרי שקובע את גודל הגריל הוא כמה מבערים יש לו, כאשר מספרם יכול לנוע מ-2 עד 6. לכן, כדי להבין איזה גודל של גריל גז לקנות, עלינו לחזור אחורה לסעיף 1 שמדבר על הצרכים, אופן ותדירות הצלייה שלנו – אם אתם זוג צעיר שממנגל לעתים רחוקות, גריל עם 2 מבערים יספיק לכם בהחלט. אם אתם משפחה של 5 נפשות, כדאי לרכוש גריל של 3 או 4 מבערים. ואם אתם מארחים 20 איש לחגיגה, כדאי כבר לרכוש גריל של 6 מבערים. 

סוגי מבערים:
שני החומרים האיכותיים ביותר למבערים הם נירוסטה וברזל יצוק. 
מבערים מנירוסטה מחזיקים מעמד לאורך שנים ארוכות ומספקים את האש בצורה הטובה ביותר. גם אלומיניום הוא חומר מצוין שיחזיק מעמד לאורך זמן ויעמוד בכבוד בשימוש אינטנסיבי. 
מבער יצוק יספק את האש בעוצמה הרצויה אך חשוב להקפיד בו יותר על ניקוי על מנת למנוע חלודה.
הם אמנם כבר לא רבים, אך יכול להיות שתמצאו בשוק גם גרילים עם מבערי פח – הם הכי פחות יעילים ולכן פחות מומלצים. רובם מתקשים לספק את כמות האש הרצויה, מוציאים פיח מיותר ומחלידים תוך פחות משנה.

רשת הצלייה
גם לטיבה של רשת הגריל יש השפעה דרמטית של איכות התוצאה, על נוחות השימוש בה ועל עמידותה לאורך זמן. יש כיום מספר אפשרויות בתחום הזה אך ללא ספק, עדיף לבחור גריל עם רשתות מאסיביות המורכבות מפסים עבים אוגרי-חום עם מרווחים צרים. 
לגבי סוג הרשת, טכנאי גז ממליצים על רשת מברזל יצוק בגלל יתרונותיו הברורים של החומר: מעניק פיזור חום אחיד, בעל עמידות גבוהה, שומר על הטמפרטורה וקל יחסית לניקיון. מאחר והיחסרון היחידי של החומר שהוא נוטה להחליד, תוכלו למצוא גם רשתות עשויות ברזל יצוק שחלקן מצופות אמייל/חרסינה- אשר מונעים הידבקות וחלודה ולכן עדיפים. 
לגבי רשת נירוסטה- היא אמנם חזקה ועמידה ואינה מחלידה, אבל נוטה להדבקה של המזון שמונח עליה. 

 

הגריל הגיע! מה עושים עכשיו?

קיבלתם את הגריל הביתה ועכשיו צריך להתקין אותו. מכיוון שמדובר בגריל גז, חובה שטכנאי גז מורשה יחבר אותו למערכת הגז (לבלון גז נייד או למערכת הגז הביתית).  לרוב גם הפעלת האחריות תלויה בכך שאת ההתקנה ביצע טכנאי גז מורשה.
מכיוון שלעתים צינור הגז חשוף לקרינת השמש, מומלץ לכסות אותו ולבצע מעת לעת בדיקה תקופתית לשלמות הצינור ולוודא שלא נוצרו בו קרעים או סדקים אשר עשויים להוביל לדליפת גז מסוכנת.

 

שומרים על הגריל (ועל עצמנו)

ניקיון לאחר שימוש 
נכון, זו הפעולה שהכי לא באה לנו באופן טבעי (כמעט כמו לגשת ולשטוף כלים אחרי ארוחה טובה), אבל מדובר בכמה דקות שיחסכו לכם זמן וכאבי ראש אחר כך: 
נקו את הרשתות כשהן עדיין חמות בעזרת מברשת ייעודית לכך. המטרה בניקיון היא להסביר את שאריות האוכל והשומן מהרשתות, מה שיוביל לכך שבפעם הבאה תוכלו מייד לעשות שימוש בגריל מבלי להתחיל לנקות אותו לפני תחילת הצלייה. בנוסף, נקו את פנים הגריל משאריות של שומן ומזון שרוף והחליפו את מגשית השומן. 

תחזוקה שוטפת 
גריל גז מחזיק מעמד כ-5-6 שנים כשלרוב תקבלו עליו אחריות של בין שנה ל-5 שנים. עם זאת, העובדה שלא משתמשים בגריל בתדירות גבוהה מאוד (כמה פעמים ביומיום יוצא לכם להדליק את הגז?),  לצד תנאי אחסנה לא אידיאליים שחושפים אותו לנזקי מזג אוויר - כל אלו גורמים לשחיקה והרס של הגריל מבלי שנשים לב כמעט.
אז איך אפשר בכל זאת לשמור על הגריל ולהאריך את ימיו? שתי דרכים:
הוציאו את מפזרי הלהבה ונקו אותם במים חמים עם סבון. בדקו שפתחי המבערים לא סתומים עם שאריות של מזון, פיח או שומן. במידה וגיליתם שהם כן סתומים ושעלולה להיות בעיה בשימוש בהם בעתיד, זה הזמן לנקות אותם עם מברשת ייעודית. שימו לב כי שימוש בחומרים כימיים חזקים עשוי לפגוע בפעולה תקינה של הגריל, ולכן מומלץ להשתמש בנוזל כלים ומים בלבד.
דאגו לכיסוי מתאים לגריל והרחיקו אותו ממקומות רטובים ועם לחות. כיסוי אטום וטוב יעלה אולי עוד כמה שקלים, אבל פתרון טוב ומשתלם להגנה גם מגשם וגם משמש. על הדרך - מצאו פינה יבשה, נעימה ומוגנת שהגריל שלכם יוכל לשבת בה בנחת.

על מה חשוב להקפיד מבחינה בטיחותית? 
כשהגריל אינו בשימוש חשוב להקפיד לסגור את ברז הביטחון שלו. אם משתמשים בבלון גז, אין בעיה לעשות זאת אם הגריל ממוקם באוויר הפתוח ולא בתוך חלל הבית.  דבר נוסף שחשוב לזכור - בעת השימוש בגריל, הרחיקו את בלון הגז מרחק של לפחות מטר מהגריל עצמו.